Dapat Emel dari Maybank2u, apa perlu kau buat?
Semalam bangkit dari tidur untuk ke kuliah, aku menerima sekeping emel surat elektronik. Okeh Aku share untuk tatapan korang….
Emel dari Maybank2u@security.com.Yang melaporkan Server Banking Maybank di serang D-DOS Attack!!..Kesian betul sistem server sehebat Maybank2u pon diserang D-DOS….canggih betul Firewall Maybank..?
Dan ini balasan aku untuk mereka….mungkin kau juga akan lakukan benda yg sama kan? Awas: Adik2 penggunaan perkataan mencarut adalah dilarang sama sekali, kecuali didalam situasi seperti yg aku hadapi ini..
Inilah Dinamakan Phishing
Dari sedikit analysis yang aku lakukan. Hosting Website Phishing ini berada di domain: http://mailgate.hardide.com yang di directkan kepada IP: http://61.33.195.210
IP ini pula adalah berpusat di Seoul, Korea.
Dari WHOIS juga aku dapat detect yg domain hadide.com juga sudah di locked. Bagaimana As*hole ini menggunakan subdomain masih lg menjadik tanda tanya?
Satu emel aku hantar kepada Security Maybank2u untuk melaporkan aktiviti Fishing terbaru ini, Pihak Maybank2u sememangya bertindak pantas dalam setengah jam sahaja akses IP tersebut sudah di Block. Aku tidak pasti mungkin sudah ramai menjadi mangsa dengan aktiviti phising terbaru ini. Aku harap tidak ada yang sempat menjadik mangsa.
Moral of the story
Perhatian yaa adik2 Polisi Maybank2u tidak akan sekali2 menghantar Emel kepada pelangganya, ini adalah salah satu teknik jenayah siber yang dipanggil “Phishing”.
Jika mengikut semua arahann emel tersebut:
1) Login ke Account Maybank, request TAC.
2) Logout, then ke salah satu domain yang diberikan (domain ini sebenarnya mengandungi website “Phishing” yang seakan2 Interface Maybank2u).
3) Jika anda login & memasukkan TAC, seperti yang diarahkan….maka dalam sekelip mata anda akan jatuh miskin..
Jangan sesekali terpengaruh dengan Email dari Maybank2u….
Tags: Maybank2u, maybank2u phishing, penipuan maybank2u


















